6. sınıfta işlenen Türkçe dersinin Paragrafta Anlam konusu ile ilgili hazırlanmış 15 soruluk testi çözebilirsiniz.
#1 En büyük sevincimiz ve kederimiz başka insanlarla olan ilişkilerimizden kaynaklanır. Yaşamda mutluluk ve huzur, sağlıklı iletişim biçimleriyle kurulan ilişkilerde yaşanır. Sağlıklı iletişim becerileri bir dizi tekniklerin öğrenilmesiyle yaşama geçirilir, ancak bu tekniklerden önce işe kendimizden başlamamız uygun olur. ( 1. ve 2. sorular parçaya göre cevaplandırılacaktır. ) Aşağıdaki atasözlerinden hangisi parçadaki altı çizili kısma anlamca en yakındır ?
#2 Parçadan çıkarılamayacak yargı aşağıdakilerden hangisidir ?
#3 Bir güvercin kanadında okşuyorum Göklerin maviliğini Serçelerin cıvıltısıyla siniyor içime Ağaçların yeşilliği Bulutların ipek gölgesi Çocukların yüzünde ışıldıyor Şiirin konusu aşağıdakilerden hangisidir ?
#4 ” Ne yaptıysam gözüne girmeyi başaramadım. Beni harçlıksız bırakmaktan zevk alırdı sanki. Kimi zaman kaçıp bahçedeki koca cevizin altında, hendekte veya damda yattığım geceler, onun umurunda bile değildim. ” Aşağıdakilerden hangisi parçanın hem başına hem de sonuna getirilebilir ?
#5 ” Şunu özellikle belirtmek istiyorum: ” Yazmak ” fiiline kutsallık veya yazının ötesinde bir anlam yüklemiyorum. İnsanı var ve anlamlı kılan şey, gerçekliğin dilini öğrenmesi, buradan hareketie varlığını keşfetmesi ve de yeryüzü serüveninde anlamlandırılmış bir hayatın sahibi olmasıdır. “Anlamak ve yaşamak’tan, yani ‘hâl’den bahsediyorum. ” Yukarıdaki parçadan aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz ?
#6 ” Bir başka dünyaya ayak basmıştı sanki. Bu, hesapta olmayan bir kar yağışıyla karşılaşmaya benziyordu. Bir de, ilk kez kalınan yabancı bir evde, uyandıktan sonraki şaşkınlığa… Sabah sabah, yirmi çeşit şarkıya, yerinde duramayan rengârenk kalabalığa karışmak… İşte hayatın yalan gürültüsü, yalan sessizliği. Bir bakıyorsunuz, düş mavileriyle çevrilmiş dünya. Bir bakıyorsunuz, çığlık çığlığa, sarılar, kırmızılar sarmış her yanı. Değişmeyen renk nerede? Onu bulamıyorsunuz. Gülünç geliyor düşününce, çırpınışı insanın. Her şey, eskiyor, yenileniyor, çürüyor, atılıyor. ” Paragrafta yazar asıl neyi vurgulamaktadır ?
#7 ” Yaban ya aydın ile köylü arasındaki uçurumu içtenlikle dile getirdiği, bu yarayı cesaretle deştiği ve Anadolu köylüsüne ait gerçekleri bütün çıplaklığıyla önümüze serdiği için çok övülmüş ya da tek yanlı olduğu, gerçekleri çarpıttığı iddiası ile eleştirilmiştir. ” Yukarıdaki parçadan ” Yaban romanı ” ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz ?
#8 ” Yukarıdan inen bir vapur düdüğünü çalarak ilerideki iskeleye yanaşıyor, uzaktan Paşabahçe’nin çıplak toprakları üstünde akşamın gölgeleri solgun bir çimenlik koyuluğu ile titriyordu. Önlerindeki koy, şu son geçecek vapuru bekleyerek uyumaya hazırlanıyordu. ” Yukarıdaki parçada aşağıdakilerden hangisine yer verilmiştir ?
#9 ” Beş yüz yıllık bir kültür çarşısı olan Sahaflar Çarşısı, Beyazıt Camii ile Kapalı Çarşı arasında yer alır. Bir kapısı Kapalı Çarşı’nın Çarşı Kapısına, diğer kapısı Beyazıt Camii’nin arkasına açılan Sahaflar Çarşısı, kültür dünyamızın atardamarıdır. İstanbul’a gelenlerin, İstanbul’u tanıyanların uğramayı ihmal etmeyecekleri bir yer olan Sahaflar Çarşısı denilince akla kitap gelir. ” Parçadan aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz ?
#10 ” Ben fikrimi değiştirdim, şimdi eskisi gibi düşünmüyorum. ” diyen adam az görülür. Bugün söyledikleri dün söylediklerine uymayanlar bile: ” Ben değişmedim,dün de böyle düşünüyordum, değiştiğimi sananlar beni anlamamış. ” derler. Parçanın ana düşüncesi aşağıdakilerden hangisidir?
#11
I.Kendimizi ruhumuzda ağır yükler taşımaya mahkum ediyoruz.
II.Affetmeyi karşımızdaki kişiye bir ihsan olarak düşünüyoruz.
III.Affetmeyerek asıl kendimizi cezalandırıyoruz.
IV.Halbuki affetmek en başta kendimize yaptığımız bir iyiliktir.
Yukarıdaki cümlelerle paragraf oluşturulduğunda sıralama nasıl olmalıdır ?
#12 ” Lâle, XVI. yüzyıldan itibaren sadece bahçelerde yetiştirilmekle kalmamış, kumaşlarda, işlemelerde, örtülerde, halılarda, tahta, deri, sedef ve taş işlerine kadar her yerde süsleme unsuru olarak kullanılmıştır. Özellikle çinilerdeki lâle motifi, lâle zevkimizin ve sevgimizin ölümsüzlüğünü gösteren zarif belgelerdir. ” Parçada aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir ?
#13 ” Kendimi bir felsefe akımının başı olarak asla görmüyorum. Ben çalışmalarımda, insanların birbirlerine daha hoşgörülü bakmasını sağlamaya çalışıyorum. Toleransın ve hoşgörünün yayılmasına katkıda bulunmak istiyorum. Ancak edebiyat bir araç değil, burada katalizördür. ” Bu paragrafa göre yazar için aşağıdakilerden hangisi söylenemez ?
#14 ” Gezmek benim için bir gereksinim” diyor Maja-kovski. Canlı nesnelerle ilişki kurmak, benim açımdan hemen hemen kitap okumaya eşdeğer. İnsanı bıktıran uydurma ilginç konular.hayaller ve benzetmeler okumak yerine, gezerek kendiliğinden ilginç şeylerle karşılaşıyorsunuz. ” Parçada kullanılan anlatım yolu aşağıdakilerden hangisidir ?
#15 ” Ülke sınırından geçmek, her şeyiyle yabancı bambaşka dünyaya girmek. Koparılır gibi ayrılmak doğup büyüdüğün yerlerden…………………… ” Bu parça aşağıdakilerin hangisiyle tamamlanamaz ?