6. sınıfta işlenen Türkçe dersinin Noktalama İşaretleri konusu ile ilgili hazırlanmış 15 soruluk testi çözebilirsiniz.
#1 Aşağıdaki cümlelerin hangisinin sonuna bitmemişlik nedeniyle üç nokta konması uygun olur ?
#2 ” Ne zaman gelecekler ( 1 ) Gelecekleri zaman bize haber verirler mi ( 2 ) Meraktan ne yapacağımı bilemiyorum ( 3 ) Telefon etsem mi onlara ( 4 ) Onlar neden aramıyor bizi ( 5 ) ” Yukarıdaki numaralanmış yerlerden hangisine soru işareti ( ? ) konulamaz ?
#3 ” Fikret’in sesi telefonda yankılandı ( ) ( ) Getiririm neden getirmeyeyim ki ( ) Ne istediniz de getirmedim ( ) ( ) ” Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yerler sırasıyla hangi noktalama işaretleri getirilir ?
#4 Aşağıdaki cümlelerin hangisinden virgülü kaldırdığımızda anlam değişikliği olmaz ?
#5 Hangi cümlede kesme işareti yanlış kullanılmıştır ?
#6 ” Ey değirmenci, ey sevgili dostum ” sözünün sonuna hangi noktalama işareti konmalıdır ?
#7 ” Babam, biz de yukarıya çıkalım dedikten sonra eşyalarını toplamaya başlamıştı. ” Bu cümlede hangi söz tırnak içerisine alınmalıdır ?
#8 ” İhtiyar adama bastonuyla bir yerleri göstermeye çalışıyordu. ”cümlesine açıklık getirmek için, hangi sözcükten sonra virgül gereklidir ?
#9 Hangi cümlenin sonuna farklı bir noktalama işareti konulmalıdır ?
#10 ” Dallar, boynunu bükmüş; kederliyiz der gibi ” cümlesinde, bulunan sözcüklerden hangisi, tırnak içerisine alınmalıdır ?
#11 Aşağıdaki tümcelerde koyu renkli sözcüklerin hangisi tırnak (” “) içine alınmalıdır ?
#12 ” Virgül ”, aşağıdaki hangi cümlede yanlış yerde kullanılmıştır ?
#13 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kesme işareti ( ‘ ) yanlış kullanılmıştır ?
#14 ” Yaramaz babasını görünce birden durakladı. ” cümlesine açıklık getirmek için, hangi sözcükten sonra ( , ) işareti getirmek gerekir ?
#15 ” Okul müdürü, çocuklar yarın okula daha erken saatte gelmelisiniz dedi. ” Yukarıdaki cümlede, tırnak işareti içerisine alınması gereken bölüm hangisidir ?